Lek može izazvati nuspojave a neke od njih mogu biti ozbiljne ili čak potencijalno fatalne.

Lek može izazvati nuspojave a neke od njih mogu biti ozbiljne ili čak potencijalno fatalne.

Ovo su samo neke od neželjenih reakcija:

 1. Poremećaji gastrointestinalnog trakta

Iritacija sluzokože želuca, što može dovesti do mučnine, povraćanja i bolova u stomaku. Takođe uzimanje acetisalicilne kiseline može podstaći razvoj peptičkog ulkusa, koji u težim slučajevima može dovesti do krvarenja i perforacije.

 1. Krvarenje

Acetilsalicilna kiselina deluje tako što inhibira agregaciju trombocita, što znači da sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. Međutim, ovaj efekat može povećati rizik od krvarenja, posebno kod pacijenata koji uzimaju antikoagulanse.

Ukoliko pacijent nakon upotrebe acetilsalicilne kiseline primeti neuobičajeno krvarenje, kao što su krv u urinu ili stolici, potrebno je da potraži lekarsku pomoć.

 1. Rejev sindrom

 

  Rejev sindrom je potencijalno smrtonosna bolest koja se najčešće javlja kod dece mlađe od 15 godina, a može prouzrokovati brojne efekte na mnoge organe, naročito na mozak i jetru. Može prouzrokovati i hipoglikemiju. Stvarni uzrok ovog sindroma je još uvek nepoznat. Činjenica je da se pojavljuje kod dece sa virusnim oboljenjima koja su koristila aspirin, mada se može javiti i u drugim slučajevima. Ovaj sindrom prouzrokuje “masnu jetru”, odnosno hepatičku steatozu sa veoma slabom upalom i teškom encefalopatijom (upalom mozga). Jetra postaje neznatno povećana i tvrda, a dešavaju su i određene promene u izgledu bubrega. Pri lečenju sindroma, najvažnija je pravilna i što brža dijagnoza. Kod većine dece, oporavak je dosta uspešan, mada su moguće potencijalne komplikacije koje mogu dovesti do težih oštećenja mozga ili smrti.

  Aspirin se ne preporučuje za decu mlađu od 12 godina.

  1. Alergijske reakcije

  Neke osobe mogu razviti alergijsku reakciju na aspirin, koja može biti blaga, poput osipa i svraba, ili teška, kao što je anafilaksija. Pacijenti bi trebalo da se obrate lekaru ako imaju bilo kakve alergijske simptome nakon uzimanja aspirina.

  1. Tinitus

  Uzimanje aspirina može izazvati zujanje u ušima ili tinitus, što je obično privremeno i nestaje nakon prestanka uzimanja leka. Međutim, ako se tinitus nastavi i nakon prekida terapije, potrebno je uputiti pacijenta lekaru.

  1. Astma

  Acetilsalicilna kiselina može izazvati astmu kod nekih ljudi koji su prethodno bili osetljivi na aspirin ili druge nesteroidne antiinflamatorne lekove (NSAIL). Simptomi mogu uključivati teškoće u disanju, kašalj i gušenje.

  Važno je napomenuti da se ovi neželjeni efekti ne moraju nužno javiti kod svih osoba koje uzimaju acetilsalicilnu kiselinu. Ipak, važno je da mladi farmaceuti budu upoznati sa ovim mogućim reakcijama.